Borstprothese

Het verliezen van een borst is een erg ingrijpende gebeurtenis. Vrouwen die een borstamputatie ondergaan, hebben vaak het gevoel dat ze een deeltje van zichzelf zijn verloren.

Wij, als borstverpleegkundigen, willen u dan ook zo goed mogelijk steunen en begeleiden in deze moeilijke periode. Een belangrijk stukje hierin is het aanpassen van een voorlopige borstprothese na een borstamputatie. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zullen wij deze aanpassen voor je naar huis gaat.

Op de afdeling gynaecologie - chirurgie hebben wij onze borstlounge. Deze ruimte is aangenaam ingericht en biedt de mogelijkheid om een goed gesprek te houden in een rustige omgeving. Hier maken we tijd voor u om ook de voorlopige borstprothese aan te passen. We geven je aan de hand van een informatiebrochure verdere informatie rond de definitieve borstprothese en laten u ook een aantal voorbeelden zien.

Om het aanpassen van de voorlopige borstprothese vlotter te laten verlopen, is een aangepaste BH wel een optie maar zeker geen verplichting.

Wij helpen u ook aan de nodige adressen waarop u terecht kunt bij gespecialiseerde winkels die deze hulpmiddelen verkopen.

Een voorlopige borstprothese is volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

De definitieve borstprothese kan na een 6-tal weken na de ingreep aangepast worden. De arts zal u daar een voorschrift voor meegeven bij de postoperatieve controle.  Een definitieve prothese bestaat meestal uit één of meerdere siliconenstructuren, die sterk lijken op uw eigen huid en de anatomische vorm van een natuurlijke borst benaderen. Er bestaan verschillende soorten borstprothesen, zowel draagprothesen als kleefprothesen. Deze zijn volledig terugbetaald uitgezonderd de kleefprothese, daar heb je soms een opleg voor. U hebt recht op terugbetaling van een nieuwe borstprothese 1 jaar na de ingreep, nadien om de 2 jaar.

Wij organiseren in samenwerking met de firma Amoena infonamiddagen rond borstprothesen. Er wordt meer informatie gegeven over voorlopige en definitieve borstprothesen maar ook aan de bijpassende lingerie en nachtkleding. Deze sessies zijn geheel vrijblijvend en gratis. U vindt de desbetreffende data terug bij de infosessies op deze website.

Meer info

Lees meer over behandelingen bij het bestrijden van kanker op de website van Iridium Kankernetwerk.