Okselklieruitruiming

Ook als de klieren in de oksel normaal aanvoelen, kunnen er microscopische uitzaaiingen aanwezig zijn. Daarom gebeurt bij een kwaadaardig letsel meestal ook een ingreep ter hoogte van de oksel om zoveel mogelijk okselklieren weg te nemen. Eerst worden de lymfeklieren microscopisch onderzocht.

Het resultaat van dat onderzoek is belangrijk om de beste nabehandeling te kiezen. Als de lymfeklieren aangetast zijn, kan dat immers wijzen op micro-uitzaaiingen op afstand: in de longen, het bot of de lever.  Tijdens de operatie brengt men een drain aan om bloed en wondvocht uit de okselholte af te voeren.

Onder begeleiding van een kinesist start u voorzichtig met oefeningen om ervoor te zorgen dat uw schouder niet verstijft. Eens de drain verwijderd is, mag u uw arm weer normaal gebruiken. U kunt de belasting van uw arm best langzaam opdrijven. Als u overdrijft, zal uw arm gespannen en moe aanvoelen en uw bovenarm en elleboog kunnen dan lichtjes opzwellen. Tijdens de ingreep worden de huidzenuwen onvermijdelijk gekwetst. Daardoor hebt u achteraf een slapend of tintelend gevoel aan de huid van de oksel, de binnenzijde van de bovenarm en de achterste okselplooi. Na verloop van tijd gaat dit gevoel meestal vanzelf over.

Meer info

Lees meer over behandelingen bij het bestrijden van kanker op de website van Iridium Kankernetwerk.