Doelgerichte therapie

Medisch oncologen maken gebruik van medicijnen die de kwaadaardige cellen op verschillende essentiële celonderdelen aanvallen. Deze producten zijn echter niet specifiek gericht tegen kwaadaardige cellen alleen. Ook de gezonde cellen kunnen hinder ondervinden, waardoor er neveneffecten kunnen ontstaan zoals haaruitval, misselijkheid, braken en mondontsteking.

Doelgerichte therapieën

Nieuwere klassen van medicatie zijn meer gericht op abnormale eiwitten, hoofdzakelijk aanwezig in kwaadaardige cellen, en worden gerekend tot de biologische of doelgerichte therapieën.

De belangrijkste producten hier zijn remmers van de bloedvataanmaak in tumoren (de zogenaamde angiogeneseremmers) en antistoffen of antilichamen gericht tegen eiwitten op de celmembraan van kwaadaardige cellen (bv. bij darmtumoren, borstkanker, lymfomen ...). Deze nieuwere medicijnen geven een ander, doorgaans milder bijwerkingsprofiel dan de klassieke chemotherapie en worden onder toezicht van de medisch oncoloog toegediend.

Infosessie oncologische behandeling

Een oncologische behandeling is een heel aangrijpende gebeurtenis.  Correcte informatie kan heel wat vragen en ongerustheid wegnemen.

Onze medewerkers en artsen van het oncologisch centrum op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus nodigen u graag uit op hun infosessie waarin u uitleg krijgt over het verloop van uw behandeling en antwoord op enkele praktische vragen. Ook familieleden zijn welkom.

Klik hier voor meer informatie.

Meer info

Lees meer over behandelingen bij het bestrijden van kanker op de website van Iridium Kankernetwerk.