Hormoontherapie

Medisch oncologen maken gebruik van medicijnen die de kwaadaardige cellen op verschillende essentiële celonderdelen aanvallen. Deze producten zijn echter niet specifiek gericht tegen kwaadaardige cellen alleen. Ook de gezonde cellen kunnen hinder ondervinden, waardoor er neveneffecten kunnen ontstaan zoals haaruitval, misselijkheid, braken en mondontsteking.

Antihormonale therapie

Naast chemotherapie wordt ook vaak gebruik gemaakt van antihormonale therapieën, vooral bij de behandeling van borstkanker en prostaatkanker.

Bij borstkanker wordt bij de diagnostiek nagegaan of het gezwel hormoongevoelig is of niet. Bij hormoongevoeligheid van het gezwel wordt interactie tussen de lichaamseigen hormonen (oestrogenen en progesteronen) en de hormoonreceptor op de tumor geblokkeerd door een antihormonale behandeling gedurende verschillende jaren.

De efficiëntie van de verschillende therapieën wordt regelmatig nagegaan aan de hand van hoe patiënt zich voelt en door middel van re-evaluaties via onderzoeken. Het voortzetten of aanpassen van de behandelingsstrategie wordt bekeken in functie van de resultaten hiervan.

Infosessie oncologische behandeling

Een oncologische behandeling is een heel aangrijpende gebeurtenis.  Correcte informatie kan heel wat vragen en ongerustheid wegnemen.

Onze medewerkers en artsen van het oncologisch centrum op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus nodigen u graag uit op hun infosessie waarin u uitleg krijgt over het verloop van uw behandeling en antwoord op enkele praktische vragen. Ook familieleden zijn welkom.

Klik hier voor meer informatie.

Meer info

Lees meer over behandelingen bij het bestrijden van kanker op de website van Iridium Kankernetwerk.