Radiotherapie

Deze behandeling heeft als doel te verhinderen dat de ziekte in de borst terugkomt om u zo optimale genezingskansen te bieden. De behandeling met radiotherapie wordt al meer dan 100 jaar toegepast. De effecten hiervan zijn bekend. De stralen bereiken de tumor en vernietigen de zieke cellen. Gezonde cellen worden hierbij ook geraakt, maar hun weerstand en herstellingsvermogen is groter.

De behandelingsduur wordt individueel bepaald en kan variëren van 3 tot 6 weken, meestal 5 dagen per week met uitzondering van het weekend.
Tijdens uw behandeling bespreekt u regelmatig de stand van zaken met uw radiotherapeut-oncoloog.

Intra-operatieve radiotherapie (IORT) of bestraling

Via intra-operatieve radiotherapie (IORT) kunnen we bestralen tijdens de operatie zelf.  Dankzij deze techniek wordt een eenmalige dosis straling heel precies gericht op de plaats van de verwijderde tumor, zonder neveneffecten op het omliggende weefsel.  Deze vorm van bestraling vervangt de 6 bestralingssessies aan het einde van de klassieke bestraling.

Intra-operatieve radiotherapie via het Liac® bestralingstoestel is een vrij unieke behandeling die in slechts een aantal ziekenhuizen in België wordt toegepast, waaronder op campus Sint-Augustinus.

Verloop?

Aan het einde van de chirurgische ingreep zijn de radiotherapeut en fysici aanwezig. Er wordt een mobiel bestralingstoestel in de operatiezaal gebracht. De stralenbundel wordt op het tumorbed gericht, dat is de plaats waar het weggenomen letsel zich bevond.  

Rondleidingen op de afdeling radiotherapie voor patiënten en familie

De afdeling organiseert om de 14 dagen een rondleiding op de dienst radiotherapie op campus Sint-Augustinus voor patiënten en familie.

We tonen u aan de toestellen hoe een bestralingsbehandeling verloopt. Er is voldoende tijd om vragen te stellen.

Voor meer info en/of inschrijvingen, gelieve contact op te nemen met de verpleeg­kundigen van radiotherapie (tel. 03 443 39 37).
Inschrijven voor deze rondleiding is verplicht.

De kalender met geplande rondleidingen vindt u op de website van Iridium Kankernetwerk.

Meer info

Lees meer over behandelingen bij het bestrijden van kanker op de website van Iridium Kankernetwerk.