Lipofilling

Na een borstreconstructie zien we vaak onregelmatigheden in de vorm van de borst. Vooral ter hoogte van de bovenpool zien we soms een gebrek aan volume. Hier bevindt zich de overgang van het gereconstrueerde volume met de holte die door de borstamputatie veroorzaakt werd. Om dit defect te vullen kan gebruik gemaakt worden van lipofilling of vettransplantatie. Ook andere volumeverschillen kunnen gecorrigeerd worden met lipofilling. Soms is er bijvoorbeeld een verschil in grootte tussen beide borsten. Ook hier kan lipofilling soelaas bieden.

Het vet wordt meestal ter hoogte van de buik, flanken of binnenkant van de dijen weggezogen zoals bij een klassieke liposuctie. Dit noemt men "harvest" van het vet (Engels voor oogst). Om de cellen zo min mogelijk te beschadigen worden echter zeer dunne buisjes gebruikt (2 mm). Daarna wordt het vet gecentrifugeerd en als de verschillende componenten gescheiden zijn worden enkel de levende vetcellen gebruikt om terug in te spuiten. Dit gebeurt via zeer kleine gaatjes (1 mm). Meestal wordt er een lichte overcorrectie verricht gezien er altijd wel wat ingespoten vet wegsmelt. Het kan dus zijn dat er nog een tweede correctie nodig is.

Een lipofilling is een esthetische procedure die vooralsnog niet erkend wordt door het RIZIV en waarvoor dus geen volledige terugbetaling voorzien is.

Deze ingreep gebeurt onder algemene narcose en vindt plaats op het chirurgisch dagziekenhuis, meestal gecombineerd met een borstcorrectie.