Mammografie

Een mammografie is een radiologisch onderzoek van de borsten. De verpleegkundige neemt een reeks foto’s van de beide borsten vanuit verschillende invalshoeken. 

Meestal wordt een mammografie met een echografisch onderzoek (echografie) van de borsten gecombineerd, tenzij anders voorgeschreven door uw verwijzend arts.

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Afhankelijk van het aantal extra opnames kan het soms een tiental minuten uitlopen. 

U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen nemen. Dit onderzoek vereist geen specifieke voorbereiding.  
U meldt zich 10 minuten voor het afgesproken uur bij de balie van de dienst radiologie en medische beeldvorming (campus Sint-Augustinus, volg route 121 - gelijkvloers).

Indien u zwanger bent of het zou kunnen zijn, meld dit vóór het onderzoek aan de verpleegkundige of aan de radioloog.

De verpleegkundige haalt u op in de wachtruimte en brengt u naar het kleedhokje, waar u het bovenlichaam helemaal vrijmaakt. 

In de onderzoeksruimte zal de verpleegkundige u begeleiden tijdens het onderzoek. Er worden van iedere borst afzonderlijk foto’s genomen in verschillende posities. Om een kwalitatief goede foto te verkrijgen zal de verpleegkundige de borst gedurende enkele seconden matig samendrukken. Dit kan een licht onaangenaam gevoel geven.

Na het nemen van de foto’s voert de radioloog meestal nog een echografisch onderzoek uit. Nadien kunt u zich terug aankleden in het kleedhokje.

Indien u nog bijkomende informatie over dit onderzoek wenst kunt u steeds terecht bij de arts die u het onderzoek heeft voorgeschreven of op één van de afdelingen medische beeldvorming van GZA Ziekenhuizen.

U dient in het bezit te zijn van:

 

  • een geldig voorschrift;
  • alle relevante voorgaande beeldvormingsdocumenten van de borst (mammografie,  echografie, MRI, andere);
  • uw identiteitskaart.