Behandeling van IBC

Het is essentieel om zo snel mogelijk een gepersonaliseerde behandeling te starten voor een IBC. 

Om die reden is de benadering door een team bestaande uit experten met verschillende specialisaties belangrijk.

Als patiënte in de borstkliniek, bent u de focus van zulk een IBC-team. Zij overleggen en werken samen aan uw behandeling.

Onze behandelingen

Wanneer bij u IBC gediagnosticeerd is, zal de dokter met u de behandelingsopties bespreken. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Uw behandeling voor IBC zal aangepast worden aan uw noden. Eén of meerdere van onderstaande behandelingen kunnen u aangeraden worden om uw kanker te behandelen of om de symptomen te verlichten.

Chemotherapie

Het doel van chemotherapie is om het IBC te verminderen vóór een heelkundige ingreep. Chemotherapie vóór heelkunde wordt neo-adjuvante of primaire chemotherapie genoemd. Vrouwen met IBC krijgen meestal een combinatie van meerdere antitumorale middelen. Chemotherapie moet zo snel mogelijk opgestart worden om uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Chemotherapie is de hoeksteen van de behandeling van IBC.

Heelkunde

Omdat IBC meestal geen duidelijke knobbel veroorzaakt, is heelkunde om enkel het tumorweefsel te verwijderen (tumorectomie) minder zinvol. Een mastectomie (verwijderen van de volledige borst) is nodig om alle aangetaste zones te verwijderen. Een analyse van de okselknopen is noodzakelijk en in de regel is dit bij IBC een okselevidement, d.w.z. het verwijderen van alle okselknopen in de oksel.

Borstreconstructie meteen na de ingreep wordt initieel meestal afgeraden.
Zoals alle heelkundige ingrepen, is borstchirurgie het meest succesvol wanneer uitgevoerd door een specialist met een grondige expertise in deze procedure.  

Radiotherapie

Na de chemotherapie en heelkunde, zal in de regel radiotherapie toegepast worden op de borstkas en lymfeknoopstreken. Radiotherapie helpt de ziekte onder controle te houden en het risico op herval te verminderen.

Targeted therapies

Doelgerichte therapie wordt aangewend in functie van de specifieke genetische of biologische kenmerken van de kanker om het lichaam te helpen bij het bestrijden van de ziekte.

Hormoontherapie

Wanneer de IBC hormoonreceptor positief is, kan u hormoontherapie nodig hebben. Deze orale medicatie zorgt ervoor dat het lichaam stopt met aanmaken of activeren van oestrogeen en progesteron.  Artsen kiezen het beste type hormoontherapie afhankelijk van uw menopauze status.

Immunotherapie

Bij IBC wordt de rol van immunotherapie actief onderzocht in het raam van klinische studies.