Getuigenissen

"Toen ik vier jaar geleden te horen kreeg dat de mammografie en echografie er niet goed uitzagen en ik zo snel mogelijk contact moest opnemen met een gynaecoloog was ik even in paniek. Waar moest ik naartoe? Ik had hier geen ervaring mee…
Er werd mij ingefluisterd dat ik het beste contact kon opnemen met de borstkliniek van GZA Ziekenhuizen. Dat heb ik toen maar meteen gedaan, en dit bleek achteraf de beste keuze te zijn geweest die ik had kunnen maken.

Binnen twee dagen had ik een afspraak bij Dr. Hauspy. Enigszins zenuwachtig hoopte ik toch dat er niet om de pot gedraaid zou worden en dat ze duidelijk zouden vertellen wat er aan de hand was. En zo ging het. Het zag er niet goed uit, een tumor in de linkerborst, uitzaaiingen naar de lymfeklieren en het liefst zou er zo snel mogelijk geopereerd moeten worden.  

Een week later werd ik geopereerd. Alle afspraken voor de vooronderzoeken werden door An, de borstverpleegkundige, gemaakt. Ik hoefde nergens aan te denken, alleen maar op de afspraken aanwezig te zijn. Het hele traject dat volgende (de operatie, chemo, bestralingen, herseptinebehandelingen) nam ruim anderhalf jaar in beslag. Ik vind dat ik daar heel goed doorheen gekomen ben, voornamelijk dankzij het vertrouwen dat ik vanaf het eerste moment had. Omdat ik steeds met dezelfde arts en dezelfde verpleegkundigen te maken had voelde ik me al snel op mijn gemak. Iedereen wist wie je was en waar je voor kwam. Was je thuis en had je een vraag? Je kon altijd bellen en werd meteen geholpen. Lag ik tussen de chemosessies door een paar dagen onverwacht in het ziekenhuis? Dr. Hauspy en An liepen even binnen om te horen wat er aan de hand was. Dat gaf een heel fijn gevoel.

Toen vorig jaar mijn zus te horen kreeg dat ook zij borstkanker had (ze was de derde van de vier in ons gezin), werd er opnieuw snel en accuraat ingegrepen. Er werd mij geadviseerd om alsnog beide borsten weg te laten nemen. Dit kwam hard aan, maar er werd uitvoerig over gesproken en mij duidelijk uitgelegd hoe belangrijk het was om dit te doen. Eind vorig jaar werd ook deze operatie uitgevoerd. De samenwerking tussen dr. Hauspy en dr. Vanoorbeek, de plastisch chirurg die in diezelfde operatie de reconstructie uitvoerde, was geweldig.

Ik ben nu precies vier jaar verder, en alles is klaar. Geen operaties meer, geen behandelingen meer. Af en toe op controle, maar daar ben ik heel gerust op. Ik weet dat ik in goede handen ben en dat alles in de gaten wordt gehouden.

Als ik terugkijk op deze vier jaar, kan ik niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben over hoe alles is verlopen. De sfeer, de samenwerking tussen de artsen, de deskundigheid. Het hele plaatje klopt. Voor mij voelde het als een warm deken. Een gevoel dat niet slecht is als je wereld op zijn kop wordt gezet ..."

Heeft u zelf een fijne ervaring of getuigenis